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Original proceeding in mandamus by three district judges against governor, involving 
issue as to expiration date of petitioners' terms of office. The Supreme Court, Seymour, 
J., held that in view of constitutional provisions evidencing an intent on part of framers of 
Constitution that the six year terms of office of all district judges within state should run 
concurrently, terms of office of petitioners, each of whom was elected at first general 
election following his appointment pursuant to statute increasing number of judges in 
certain district, would not run for six years from date of election, but would expire upon 
the expiration date of terms of all other district judges in the state.  
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AUTHOR: SEYMOUR  

OPINION  

{*2} {1} The question for decision arises in an original proceeding in mandamus against 
respondent, the Governor of New Mexico. Petitioners are three district judges appointed 
by respondent or his predecessors; petitioners Swope and Harris were appointed 
pursuant to 1949 legislative act increasing by one the number of judges in the second 
and fifth judicial districts respectively, and petitioner Bonem was appointed pursuant to 



 

 

a 1951 statute providing for an additional judicial district and judge, i.e., the tenth judicial 
district. 1941 Comp. 16-304.  

{2} All ran and were elected in the first general election following their appointment, 
Judges Swope and Harris in 1950 and Judge Bonem in 1952. The terms of all other 
district judges in the state expire December 31, 1954. Respondent has notified 
petitioners in writing that he will not include the offices held by them in the proclamation 
which he is required by law to issue on the first Monday of February, 1954, designating 
the offices for which candidates shall be nominated in the primaries. It is the contention 
of respondent that each petitioner holds his respective office for six years from the date 
of his election. Petitioners contend that their terms expire December {*3} 31, 1954 at the 
same time that the terms of all other district judges expire.  

{3} The controlling constitutional and statutory provisions are as follows:  

N.M. Const., Art. 6, sec. 12:  

"(Judicial districts - Judges, election and term.) -- The state shall be divided into eight 
judicial districts and a judge shall be chosen for each district by the qualified electors 
thereof at the election for representatives in congress. The terms of office of the district 
judges shall be six years."  

N.M. Const., Art. 6, sec. 16:  

"(Additional district judges -- Redistricting.) -- The legislature may increase the number 
of district judges in any judicial district, and they shall be elected as other district judges. 
At its first session after the publication of the census of the United States in the year 
nineteen hundred and twenty, and at the first session after each United States census 
thereafter, the legislature may rearrange the districts of the state, increase the number 
thereof, and make provision for a district judge for any additional district."  

N.M. Const. Art. 20, sec 3:  

"(Date terms of office begin.) -- The term of office of every state, county or district 
officer, except those elected at the first election held under this constitution, and those 
elected to fill vacancies, shall commence on the first day of January next after his 
election."  

N.M. Const., Art. 20, sec. 4:  

"(Vacancies.) -- If a vacancy occur in the office of district attorney, judge of the Supreme 
or district court, or county commissioner, the governor shall fill such vacancy by 
appointment, and such appointee shall hold such office until the next general election. 
His successor shall be chosen at such election and shall hold his office until the 
expiration of the original term."  



 

 

{4} As to Judges Swope and Harris, the significant portions of the 1949 acts, Laws 
1949, ch. 31, N.M.S.A. 1941, §§ 16-302, 16-303; and Laws 1949, ch. 43, N.M.S.A. 
1941, §§ 16-303a to 16-303d, are identical in the following language:  

"The additional district judge * * * shall be appointed by the governor of New Mexico 
upon the passage and approval of this act * * *, and he shall serve as one of the district 
judges of said district until the next general election, at which his successor shall be 
elected in the same manner as is provided by law for all other district judges of this 
state." 2.  

{5} Sections 2 and 3, ch. 75, Laws of 1941 as amended by ch. 177, Laws of 1951, 
applicable to Judge Bonem, differ from the laws {*4} applicable to the other petitioners 
in immaterial detail only.  

{6} It is admitted that upon the effective date of each legislative act there existed a 
vacancy in office and that each office was a proper subject for an exercise of the 
governor's power of appointment.  

{7} Petitioners contend that such appointments are authorized and controlled by Art. 20, 
sec. 4, N.M. Const., the last sentence of which reads:  

"His successor shall be chosen at such election and shall hold his office until the 
expiration of the original term."  

It is argued that the words, "original term," must be given some meaning; that in this 
case they can mean only a six-year term measured from the common commencement 
date of the terms of all other district judges; this "intention" on the part of the framers of 
the Constitution is deduced from the fact that the Constitution provided staggered terms 
for Supreme Court judges but was silent in that regard as to district judges. The eight 
original district judges, having terms of six years and being chosen "at the election for 
representatives in congress," of necessity commenced and ended their terms at the 
same time; and further, a vacancy by death, resignation or otherwise of an incumbent, 
by virtue of Art. 20, sec. 4 of the Constitution, resulted in the term of the appointee, or 
his elected successor, ending contemporaneously with the terms of all other district 
judges.  

{8} From the foregoing, petitioners reach their conclusion as to the intent of the authors 
of the Constitution; the fact that neither Art. 6, sec. 12 of the Constitution providing for 
the eight original judges, nor Art. 6, sec. 16 of the Constitution providing for an increase 
in the number of judges by the legislature, asserted such intention in words, is 
discounted on the theory that such words would be surplusage.  

{9} On the other hand, respondent contends that Art. 20, sec. 4 of the Constitution 
"(Vacancies.)" applies only to situations in which an office has been occupied by an 
incumbent; that Art. 6, sec. 16 of the Constitution "under the necessary and proper' 
theory of implied power" gave the legislature authority to provide for the filling of the 



 

 

office of an additional district judge in the interim between the effective date of the act 
and the date of the next election for representatives in congress; that the legislature 
exercised the statutory authority by designating the governor as the appointing power; 
that the additional provision for the election of a successor at the next general election 
"in the same manner as is provided by law for all other district judges of this state," 
confines the answer to our question exclusively to Art. 6, sec. 12 of the Constitution; 
that this section of the Constitution {*5} has two factors only: (1) the time at which 
district judges shall be elected, that is, at an election for representatives in congress; 
and (2) the term, that is, six years. Petitioners having been elected at a general election 
pursuant to proclamation and ballot at the primary specifying the six-year term, 
respondent reaches a conclusion diametrically opposed to petitioners, namely, that 
petitioners were elected for a six-year term.  

{10} This is a case of first impression in this jurisdiction; there are a reasonable number 
of cases in other jurisdictions on related questions divided in their support between the 
two theories here advanced, however, none of these jurisdictions have constitutional 
provisions or statutes identical to ours; therefore, their assistance to us is limited and 
the primary source of authority for this decision must come from the exact wording of 
our own Constitution and legislative acts. The most enlightening of these cases are: For 
petitioners: State ex rel. Smith v. Askew, 1886, 48 Ark. 82, 2 S.W. 349; State ex inf. 
Hadley v. Burkhead, 1905, 187 Mo. 14, 85 S.W. 901; State ex inf. Major v. Amick, 1912, 
247 Mo. 271, 152 S.W. 591; State v. Ware, 1886, 13 Or. 380, 10 p. 885; State ex rel. 
Hubbard v. Gorin, 1871, 6 Nev. 276; and Smith v. Halfacre, 1842, 6 How., Miss., 582. 
For respondent: Ex parte Meredith, 1880, 33 Grat., Va., 119, 36 Am. Rep. 771 and 
cases cited therein; Brewer v. Davis, 1848, 9 Hump., Tenn., 208, 49 Am. Dec. 706; 
Clark v. State, 1912, 177 Ala. 188, 59 So. 259; and State ex rel. Whitney v. Johns, 
1869, 3 Or. 533.  

{11} There is also available a 1918 Attorney General's Opinion, No. 2088, which 
reached the conclusion that the additional district judge, authorized for the fifth judicial 
district by Ch. 34 of the Laws of 1913, who was first appointed and then elected at the 
next general election in 1914, was elected not for a six-year term but for a term expiring 
concurrently with the rest of the district judges of the state. This opinion was based 
chiefly upon the above cited authorities for petitioners.  

{12} The question presents itself to us in this way: First, it is admitted that a vacancy 
exists; immediately the query arises: Where is the power of appointment which may be 
or shall be exercised to fill the vacancy? That power of appointment does not 
necessarily belong to the executive or to any other branch of government. With us, the 
people are the source of government and the power of selecting persons for office 
belongs to them. Therefore, the power of appointment belongs where the people have 
chosen to place it by their Constitution or laws. 42 Am. Jur., sec. 92, p 950; Mechem on 
Public Officers, sec. 103, p. 42. The admitted vacancy in this case is in the office of a 
district judge. {*6} Turning to the Constitution, Art. 20, sec. 4, states unequivocally:  



 

 

"If a vacancy occur in the office of * * * judge of the * * * district court, * * * the governor 
shall fill such vacancy by appointment, and such appointee shall hold such office until 
the next general election." (Emphasis ours.)  

Respondent argues that this section of the Constitution applies only in those cases 
where there was an incumbent in office. We cannot accept this interpretation. There is 
no qualification that the vacancy be by reason of death, resignation or any other specific 
reason. Respondent has admitted there is a vacancy in the office covered by this 
section of the Constitution. The Constitution says the governor shall fill the vacancy; 
this necessarily confers a power of appointment on the governor. It is inconceivable that 
there is a competing power of appointment lodged in the legislature by implication from 
Art. 6, sec. 16 of the Constitution. The following general statement from the text at 42 
Am. Jur., sec. 94, p. 952, seems necessarily true:  

"* * * where the Constitution makes the act of appointment an executive one, it cannot 
be exercised by the legislature, nor can the legislature rob the executive of such power 
by conferring it on an outside agency of its own choosing."  

{13} The argument of respondent for an implied power of appointment in the legislature 
is made plausible by the fact that the legislature immediately conferred that power of 
appointment back to the governor in the particular statutes under consideration. 
However, had the legislature appointed the actual incumbent or set up a special election 
to determine the incumbent, we have no doubt that the act would have been held 
unconstitutional and a violation of Art. 20, sec. 4, and of Art. 6, sec. 12, respectively, of 
the Constitution. It is equally true, had there been no provision in the legislative act for 
the appointment of a judge, no one would have questioned the power of the governor to 
make the appointment under Art. 20, sec. 4 of the Constitution.  

{14} The respondent, being overruled in this contention, in his brief concedes the 
correctness of petitioners' position by stating: "If it is to be filled under the provisions of 
Art. 20, sec. 4, then the writ should be made permanent, * * *." We did not agree that a 
decision could be reached so simply, the question insofar as determined being only that 
the power of appointment lies in the governor pursuant to Art. 20, sec. 4, supra. There 
remains the crucial question: What is the term of the office to which petitioners were 
elected at the first general election following their appointment?  

{15} This case was originally submitted on briefs; at the request of the Court, the {*7} 
matter was subsequently presented in oral argument. The question is perplexing.  

{16} Counsel did not cite sec. 3 of Art. 20 of the Constitution which by its title (prepared 
by compiler) would seem specifically to cover the question at issue. It reads as follows:  

"(Date terms of office begin.) -- The term of office of every state, county or district 
officer, except those elected at the first election held under this constitution, and those 
elected to fill vacancies, shall commence on the first day of January next after his 
election."  



 

 

{17} The foregoing section of the Constitution determines the beginning day of every 
state, county and district officer except those elected to fill vacancies (the other 
exception involving only the first election after the Constitution). Section 4 of Art. 20, 
dealing with the exception of vacancies, follows immediately and the last sentence of 
sec. 4 states:  

"His successor (i. e., the appointee's successor) shall be chosen at such election (the 
next general election) and shall hold his office until the expiration of the original 
term." (Emphasis ours.)  

{18} The real question here involved is the meaning of the words "original term" as 
applied to a newly created office. Some constitutions and many statutes use the phrase 
"unexpired term." As a matter of fact, our own Constitution, Art. 5, sec. 5, covering the 
filling of vacancies in the vast majority of state offices, uses that specific phrase. 
However, we have not been referred to, nor have we found, any other constitution using 
the phrase "original term" in a similar section.  

{19} In an effort to determine this meaning, the language itself has been scrutinized 
closely, as well as the language of parallel provisions of the Constitution. It can serve no 
purpose in this opinion to retrace the ground over which such exploration has led. In 
each case, save one, the line of reasoning has led to a dead end. It is only upon the 
following basis that we are able to reach a conclusion as to the "intent" of the framers of 
the Constitution in this regard.  

{20} Turning to Art. 20, sec. 4, supra, it literally applies to only four offices, those of 
district attorney, Supreme Court judge, district judge and county commissioner. The last 
sentence of this section need not have been included insofar as it concerns the offices 
of county commissioner and Supreme Court judge. In the first instance, the term was 
limited to two years, and in the second instance, Art. 6, secs. 4 and 10 of the 
Constitution make clear the intent that staggered terms of office be maintained. 
Therefore, the effective application {*8} of the last sentence of Art 20, sec. 4 is 
addressed to the offices of district attorney and district judge.  

{21} If it be said that "original term," as applied to these two offices, means any four or 
six years respectively between two general elections, then the word "expiration," in fact, 
the whole sentence becomes surplusage and meaningless. Necessarily, this last 
sentence applies to all vacancies following an incumbent; assuming the death of an 
incumbent in the office of district attorney or district judge, there can be no doubt that 
the appointee or his successor elected at the general election following his appointment 
serves only until the termination date of the term of the original incumbent.  

{22} This means that, under all equations of vacancy in these offices, excepting only a 
vacancy occurring by the creation of a new judge or district attorney, the terms of district 
judges and district attorneys will begin and end at the same time. Had there been no 
interest on the part of the framers of the Constitution in preserving these concurrent 
terms, we can see no reason why they would have made this provision which is 



 

 

applicable to the vast majority of possible vacancies in these two offices. By the same 
token, had they desired to make an exception of this one isolated case, it is hard to 
believe that it would not have been spelled out with particularity. It is our conclusion that 
the framers of the Constitution, having gone so far in preserving the uniformity for which 
petitioners contend, must have intended to preserve it in the case at hand.  

{23} To reach the opposite conclusion would require two interpretations of the same 
phrase in a single sentence, namely: That "original term," in the case of a vacancy 
following an incumbent, means "unexpired term"; that in the case of a newly created 
district judge, it means a term of six years from the general election following 
appointment by the governor. Such an interpretation is too strained.  

{24} Respondent argues that our conclusion results in a nebulous, floating thing called a 
term of office, created by the Constitution long before the office itself came into 
existence. In seeking to discover intent in these matters, it is not necessary that we be 
bound by each tenuous argument that can be developed from single words and 
phrases.  

{25} Having satisfied ourselves from the language of the Constitution with regard to the 
intent here involved, it is unnecessary to rely upon the construction of the Constitution 
given by the attorney general in 1918 in which there has been general acquiescence 
since that time. Such a past construction and acquiescence therein are factors in 
constitutional interpretation only when all direct methods have failed. Cooley's {*9} 
Constitutional Limitations, 8th Ed., Vol. 1, p. 144, et seq.; 16 C.J.S., Constitutional Law, 
p. 67, 29 et seq.  

{26} The writ shall be made permanent.  

{27} It is so ordered.  

{28} Motions for rehearing, if any, will be filed on or before January 25, 1954.  


