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QUESTION PRESENTED2 

May a political committee make a coordinated expenditure 
on an advertisement that advocates both the election of 
clearly identified candidates and the passage of a clearly 
identified ballot question? 

ANSWER 

ANALYSIS 

I. 

This advisory opinion concerns a political committee that pays for 
advertisements advocating for candidates and ballot questions in New Mexico 
elections.  The political committee engages in both coordinated expenditures and 
independent expenditures.  In so doing, the political committee says that it 
separates its coordinated expenditure campaigns from its independent expenditure 

1 This is an official advisory opinion of the State Ethics Commission. Unless amended or 
revoked, this opinion is binding on the Commission and its hearing officers in any subsequent 
Commission proceeding concerning a person who acted in good faith and in reasonable reliance 
on the opinion.  NMSA 1978, § 10-16G-8(C). 

2 The State Ethics Commission Act requires a request for an advisory opinion to set forth a 
“specific set of circumstances involving an ethics issue.”  NMSA 1978, § 10-16G-8(A)(2) 
(2019).  On July 5, 2022, the Commission received a request for an advisory opinion that 
detailed the issues as presented herein.  See 1.8.1.9(A) NMAC.  The request was submitted by a 
person with authority to request an opinion.  See generally NMSA 1978, § 10-16G-8(A)(1); 
1.8.1.9(A)(1) NMAC. 
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campaigns, so that the staff and money used for one type of expenditure is not used 
on the other, and vice versa.  The political committee also uses segregated bank 
accounts to fund its coordinated expenditure campaigns and its independent 
expenditure campaigns, respectively.  
 

The 2022 general election involves each of New Mexico’s statewide elected 
officials and seats in the New Mexico House of Representatives.  The election also 
includes a ballot question proposing to amend Article IX, Section 14 of the New 
Mexico Constitution.  In anticipation of the upcoming general election, the 
political committee plans to send advertisements to non-members listing the 
political committee’s endorsements.  The political committee intends to send the 
advertisement through its coordinated expenditure arm and to fund the 
advertisement with funds it uses for coordinated expenditures. 

 
In its advertisement, the political committee will endorse its favored 

candidates.  The political committee also would like to endorse the constitutional 
amendment in the same advertisement and to pay for that advertisement using 
funds it uses for coordinated expenditures.  The political committee has requested 
an advisory opinion from this Commission as to whether or not it may do so. 
 

II. 
 

Apart from requiring certain, limited disclaimers, the Campaign Reporting 
Act, NMSA 1978, §§ 1-19-26 to -37 (1976, as amended through 2021), generally 
does not purport to regulate the contents of a political committee’s advertisements.  
See, e.g., NMSA 1978, § 1-19-26.4 (2019) (regarding disclaimers in 
advertisements).  However, depending on whether the political committee’s 
advertisement is coordinated or independent, the Act imposes different expenditure 
limitations and disclosure requirements.  Accordingly, we review the distinction 
between a “coordinated expenditure” and an “independent expenditure” in the 
Campaign Reporting Act.   

 
A political committee makes a “coordinated expenditure” if it makes an 

expenditure  
 

(2)  at the request or suggestion of, or in cooperation, 
consultation or concert with, a candidate, campaign 
committee or political party or any agent or representative 
of a candidate, campaign committee or political party; and 
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(3)  for the purpose of: 

(a)  supporting or opposing the nomination or election 
of a candidate; or 

(b)  paying for an advertisement that refers to a clearly 
identified candidate and is published and 
disseminated to the relevant electorate in New 
Mexico within thirty days before the primary 
election or sixty days before the general election in 
which the candidate is on the ballot[.] 

 
NMSA 1978, § 1-19-26(I)(2)–(3) (2019); see also generally 1.10.13.28(D) NMAC 
(providing factors to be considered when determining coordination); State Ethics 
Comm’n Adv. Op. 2022-05, at 7–9 (Apr. 1, 2022) (discussing instances of 
coordination between political committees and candidates).  Coordinated 
expenditures are “contributions” under the Campaign Reporting Act, Section 1-19-
26(H)(2), and, as such, are subject to the contribution limits set forth in NMSA 
1978, Section 1-19-34.7 (2019).3  Political committees must also regularly report 
coordinated expenditures as provided by Sections 1-19-27(A), 1-19-29, and 1-19-
31, and the rules promulgated by the Secretary of State, 1.10.13 NMAC.  See 
generally 1.10.13.28 NMAC (coordinated expenditures). 

 
By contrast, a political committee makes an “independent expenditure” if it 

makes an expenditure that is: 
 

(2)  not a coordinated expenditure as defined in the Campaign 
Reporting Act; and 

(3)  made to pay for an advertisement that: 

 
3 The Campaign Reporting Act limits the amounts persons may contribute to candidates, 
candidates’ campaign committees, and political committees to $5,200 during a primary election 
cycle and $5,200 during a general election cycle.  See NMSA 1978, § 1-19-34.7(A)(1).  The 
contribution limits are doubled for candidates seeking election to the office of governor, see § 1-
19-34.7(B), and the contribution amounts increase over time in step with inflation.  See § 1-19-
34.7(F).  The per-election contribution limit is currently $5,200.  See New Mexico Secretary of 
State, Campaign Contribution Limits, https://www.sos.state.nm.us/candidate-and-
campaigns/how-to-become-a-candidate/campaign-contribution-limits/ (last accessed July 11, 
2022). 

https://www.sos.state.nm.us/candidate-and-campaigns/how-to-become-a-candidate/campaign-contribution-limits/
https://www.sos.state.nm.us/candidate-and-campaigns/how-to-become-a-candidate/campaign-contribution-limits/
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(a)  expressly advocates the election or defeat of a 
clearly identified candidate or the passage or defeat 
of a clearly identified ballot question; 

(b)  is susceptible to no other reasonable interpretation 
than as an appeal to vote for or against a clearly 
identified candidate or ballot question; or 

(c)  refers to a clearly identified candidate or ballot 
question and is published and disseminated to the 
relevant electorate in New Mexico within thirty 
days before the primary election or sixty days 
before the general election at which the candidate or 
ballot question is on the ballot; 

NMSA 1978, § 1-19-26(N)(2)–(3) (2019).  The Campaign Reporting Act imposes 
no limitations on the amount a political committee may either expend on 
independent expenditures or receive for the purpose of making independent 
expenditures.  See NMSA 1978, § 1-19-34.7(I); see also generally Republican 
Party of N.M. v. King, 741 F.3d 1089, 1103 (10th Cir. 2013) (holding that, under 
the First Amendment, the Campaign Reporting Act’s contribution limits do not 
apply to contributions that are “to be used solely for independent expenditures”).  
The Act, however, carries specific reporting requirements for persons who make 
independent expenditures.  See NMSA 1978, § 1-19-27.3 (2019). 
 

We observe that the definition of “independent expenditure” includes 
advertisements referring to a “ballot question,” while the definition of “coordinated 
expenditure” does not.  Compare § 1-19-26(N)(3)(c), with § 1-19-26(I)(3).  We 
understand that this difference might raise questions for persons subject to the 
Campaign Reporting Act and, likely, gave rise to the instant request.  And, so, we 
clarify that whether or not an advertisement refers to a ballot question is immaterial 
to its classification as a coordinated or independent expenditure. 

 
If a political committee funds and creates an advertisement in consultation or 

concert with a candidate or political party, and if the advertisement is for the 
purpose of supporting the candidate’s election, then the political committee has 
made a coordinated expenditure.  See  § 1-19-26(I).  It is plausible that an 
advertisement that a political committee coordinates with a candidate or political 
party might refer to a ballot question: the candidate or political party with which 
the political committee is coordinating might publicly support or even be closely 
aligned with the ballot question.  But, irrespective of whether the advertisement 
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refers to a ballot question, if the advertisement satisfies the elements of Section 1-
19-26(I), then the advertisement is a coordinated expenditure. 

 
Conversely, an advertisement’s reference to a ballot question does not 

automatically convert it into an independent expenditure.  By definition, 
independent expenditures necessarily exclude coordinated expenditures.  See § 1-
19-26(N)(2).  An advertisement that advocates for the passage or defeat of a ballot 
question is a coordinated expenditure if the advertisement satisfies the elements of 
Section 1-19-26(I).  Such an advertisement, because it is a coordinated 
expenditure, would not be an independent expenditure—whether or not it makes 
mention of a ballot question.  See § 1-19-26(N)(2). 

 
A political committee may disseminate an advertisement publicizing the 

political committee’s endorsements—both as to candidates and positions on ballot 
questions.  If, on the one hand, the advertisement satisfies the elements of Section 
1-19-26(I), then the advertisement is a coordinated expenditure.  For that 
expenditure, the political committee would be subject to contribution limits and 
disclosure requirements of Sections 1-19-27(A), 1-19-29, and 1-19-31.   If, on the 
other hand, the advertisement does not meet the elements of Section 1-19-26(I), 
then the advertisement is likely an independent expenditure.  See § 1-19-26(N).  
For that expenditure, the political committee would be subject to the disclosure 
requirements of Section 1-19-27.3. 
 

CONCLUSION 

A political committee may make a coordinated expenditure on an 
advertisement that advocates both the election of clearly identified candidates and 
the passage of a clearly identified ballot question 
 
SO ISSUED. 
 
HON. WILLIAM F. LANG, Chair 
JEFFREY L. BAKER, Commissioner 
STUART M. BLUESTONE, Commissioner 
HON. GARREY CARRUTHERS, Commissioner 
HON. CELIA FOY CASTILLO, Commissioner 
RON SOLIMON, Commissioner 
JUDY VILLANUEVA, Commissioner 
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