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QUESTION PRESENTED2 

An individual serves as an appointed officer of a public 
post-secondary educational institution.  The individual’s 
spouse is an employee of the institution.  May the officer 
participate in the review and approval of a contract that 
will increase the wages paid to the officer’s spouse? 

ANSWER 

ANALYSIS 

The Governmental Conduct Act, NMSA 1978, Sections 10-16-1 to -18 
(1993, as amended through 2019) prohibits a public official from taking an official 
action that directly benefits a financial interest, including a financial interest held 
by the official’s spouse.  Accordingly, the Governmental Conduct Act prohibits an 
appointed official of a public post-secondary educational institution from taking or 

1 This is an official advisory opinion of the State Ethics Commission. Unless amended or 
revoked, this opinion is binding on the Commission and its hearing officers in any subsequent 
Commission proceeding concerning a person who acted in good faith and in reasonable reliance 
on the opinion.  NMSA 1978, § 10-16G-8(C) (2019). 

2 The State Ethics Commission Act requires a request for an advisory opinion to set forth a 
“specific set of circumstances involving an ethics issue.”  NMSA 1978, § 10-16G-8(A)(2) 
(2019).  On July 6, 2022, the Commission received a request for an advisory opinion that 
detailed the issues as presented herein.  See 1.8.1.9(A) NMAC.  The request was submitted by a 
person with authority to request an opinion.  See generally NMSA 1978, § 10-16G-8(A)(1); 
1.8.1.9(A)(1) NMAC. 
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participating in an official act that would increase the wages paid to the official’s 
spouse. 

 
The Governmental Conduct Act defines “public officer or employee” as 

“any elected or appointed official or employee of a state agency or local 
government agency who receives compensation in the form of salary or is eligible 
for per diem or mileage but excludes legislators[.]” See § 10-16-2(I).  A member of 
the governing body of a post-secondary educational institution is eligible to receive 
per diem and mileage reimbursements, see NMSA 1978, §§ 10-8-4(A) (2021), and 
therefore is a “public officer or employee” subject to the Governmental Conduct 
Act.  

 
The facts set forth in the request implicate Section 10-16-4 of the 

Governmental Conduct Act.  Section 10-16-4 provides: 
 

A. It is unlawful for a public officer or employee to 
take an official act for the primary purpose of directly 
enhancing the public officer’s or employee’s financial 
interest or financial position. Any person who knowingly 
and willfully violates the provisions of this subsection is 
guilty of a fourth degree felony. . . . 
  
B. A public officer or employee shall be disqualified 
from engaging in any official act directly affecting the 
public officer’s or employee’s financial interest, except a 
public officer or employee shall not be disqualified from 
engaging in an official act if the financial benefit of the 
financial interest to the public officer or employee is 
proportionately less than the benefit to the general public. 
 
C. No public officer during the term for which elected 
and no public employee during the period of employment 
shall acquire a financial interest when the public officer or 
employee believes or should have reason to believe that 
the new financial interest will be directly affected by the 
officer’s or employee’s official act. 

 
The Governmental Conduct Act defines “financial interest” to include “any 

employment or prospective employment for which negotiations have already 
begun,” and includes any financial interest so defined that is held by the official or 
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the official’s family.  See NMSA 1978, §§ 10-16-2(E), (F) (2011).3  Accordingly, 
to the extent an official act would directly enhance a public officer’s financial 
interest or a financial interest held by the public officer’s family, Subsections A 
and B of Section 10-16-4 of the Governmental Conduct Act would prohibit and 
disqualify the public officer from engaging in the official act. 

 
Applying this rule to the facts set out in the request, when a public official 

employed by or serving on the governing board of a public post-secondary 
institution is considering a decision to approve a contract that would increase 
wages paid to the institution’s employees, the decision is an “official act” governed 
by the Governmental Conduct Act.  See § 10-16-2(H) (defining “official act” as 
“an official decision, recommendation, approval, disapproval or other action that 
involves the use of discretionary authority”).  If the public officer’s spouse is an 
employee of the public post-secondary institution whose wages would be increased 
by the decision, Section 10-16-4 of the Governmental Conduct Act prohibits the 
official from participating in the matter.   

 
Finally, Section 10-16-4 does not disqualify a public official “from engaging 

in an official act if the financial benefit of the financial interest to the public officer 
or employee is proportionately less than the benefit to the general public.”  See 
§ 10-16-4(B).  But the official actions described in the request benefit university 
employees, not the general public.  Accordingly, this safe harbor is likely 
unavailable to a public official participating in the decision to increase wages paid 
to the institution’s employees. 
 

CONCLUSION 

When the spouse of an appointed officer of a public post-secondary 
educational institution is an employee of the institution, the officer may not 
participate in the review and approval of a contract that will increase the wages 
paid to the officer’s spouse. 

 
 
SO ISSUED. 
 
HON. WILLIAM F. LANG, Chair 
JEFFREY L. BAKER, Commissioner 

 
3 The Governmental Conduct Act defines “family” as the “spouse, parents, children or siblings, by 
consanguinity or affinity,” of a public official or employee.  NMSA 1978, § 10-16-2(E) (2011). 
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STUART M. BLUESTONE, Commissioner 
HON. GARREY CARRUTHERS, Commissioner 
HON. CELIA FOY CASTILLO, Commissioner 
RON SOLIMON, Commissioner 
JUDY VILLANUEVA, Commissioner 
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