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QUESTION PRESENTED2 
 

1. May a candidate enter into a contract with a direct 
family member for goods or services to the candidate’s 
campaign and pay the family member with campaign 
funds? 
 

2. If a candidate uses personal funds to pay a family 
member for goods or services to the candidate’s 
campaign, may the candidate report the expenditure as 
a loan to the campaign and be reimbursed by the 
campaign? 

 
1 This is an official advisory opinion of the New Mexico State Ethics Commission. Unless 
amended or revoked, this opinion is binding on the Commission and its hearing officers in any 
subsequent Commission proceedings concerning a person who acted in good faith and in 
reasonable reliance on the advisory opinion. NMSA 1978, § 10-16G-8(C) (2019). 

2 The State Ethics Commission Act requires a request for an advisory opinion to set forth a 
“specific set of circumstances involving an ethics issue[.]” NMSA 1978, § 10-16G-8(A)(2) 
(2019). “When the Commission issues an advisory opinion, the opinion is tailored to the 
‘specific set’ of factual circumstances that the request identifies.” State Ethics Comm’n Adv. Op. 
No. 2020-01, at 1-2 (Feb. 7, 2020), available at 
https://nmonesource.com/nmos/secap/en/item/18163/index.do (quoting § 10-16G-8(A)(2)). For 
the purposes of issuing an advisory opinion, the Commission assumes the facts as articulated in a 
request for an advisory opinion as true and does not investigate their veracity. On November 13, 
2023, the Commission received a request for an advisory opinion that detailed the issues as 
presented herein. While the request specifically referred to a legislator’s candidacy, the legal 
analysis contained in this opinion applies equally to all candidates subject to the Campaign 
Reporting Act. See NMSA 1978, § 1-19-26(G) (2019) (defining “candidate” under the Act). 

https://nmonesource.com/nmos/secap/en/item/18163/index.do
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ANSWER 

 
1. Yes. A candidate may contract with a direct family 

member for goods or services to the candidate’s 
campaign and pay the family member with campaign 
funds, so long as the family member is charging market 
rates for bona fide services to the campaign. 
 

2. Yes. A candidate must report expenditures made from 
the candidate’s personal funds for a campaign 
expenditure, including expenditures paid to a family 
member under a contract with fair market rates, either 
as a contribution or as a loan to the campaign 
committee. If the expenditures constitute a campaign 
loan, the campaign may reimburse the candidate. 

 
ANALYSIS 

 
 The Campaign Reporting Act3 regulates how a candidate or a candidate’s 
campaign may expend campaign funds. We are asked to determine whether a 
candidate or candidate’s campaign may expend campaign funds to procure goods 
or services for the campaign from a family member of the candidate, and if the 
candidate expends personal funds in making such expenditures, whether the 
campaign may reimburse the candidate. Under the Campaign Reporting Act and 
the regulations the Secretary of State promulgated thereunder, the answer to both 
of these questions is yes: a candidate may procure campaign services through a 
family member if the expenditure is for bona fide services not costing more than 
market value; and a candidate must report personal funds expended for campaign 
services, but may do so either as a contribution to the campaign or as a loan. 
 

I. A candidate’s campaign may pay a family member of the campaign 
for campaign work, so long as the family member is providing a 
bona fide service and charging market rates. 

 
Section 1-19-29.1(A) of the Campaign Reporting Act provides that a 

candidate or a candidate’s agent may make an “expenditure of contributions” for 

 
3 NMSA 1978, §§ 1-19-25 to -37 (1979, as amended through 2021). 
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“expenditures of the campaign[.]”4 The Secretary of State has promulgated a 
regulation implementing this provision of the Campaign Reporting Act which 
provides that: 

 
Expenditures that are reasonably attributable to the 
candidate’s campaign and not to personal use or personal 
living expenses are permissible campaign expenditures. 
Personal use of campaign funds is any use of funds in a 
campaign account to fulfill a commitment, obligation or 
expense of any candidate or legislator that would exist 
regardless of the candidate’s campaign or responsibilities 
as a legislator. If the expense would exist even in the 
absence of the candidacy, or even if the legislator were not 
in office, then it is not considered to be a campaign-related 
expenditure.5 
 

The regulation “list[s] items considered to be per se personal use, and are, 
therefore, not allowable expenditures[,]” which include “payments to candidate’s 
family[.]”6 The regulation excepts from this prohibition, however, situations where 
“the family member is providing a bona fide service to the campaign.”7 The 
regulation further specifies that “[i]f a family member provides bona fide services 
to the campaign, any salary payment in excess of the fair market value of the 
services provided is personal use[.]”8 Taken together, a candidate or a candidate’s 
campaign may make payments to a member of the candidate’s family, so long as 
the family member provides bona fide goods or services to the campaign, and is 
not being paid in excess of the fair market value for those goods or services.  

 
What constitutes “bona fide services” and “fair market value” will depend 

on the specific nature of the expense. A “bona fide service” would be a service that 
 

4 NMSA 1978, § 1-19-29.1(A) (2009).  

5 1.10.13.25(B)(2) NMAC (2022). 

6 1.10.13.25(B)(2)(h). 

7 1.10.13.25(B), (B)(2)(h) (emphasis added). 

8 Id. (emphasis added). 
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is a good faith expenditure of the campaign.9 Whether a family member is 
providing “bona fide services” to the campaign depends on whether the 
expenditure is “reasonably attributable to the candidate’s campaign and not to 
personal use or personal living expenses[.]”10 As to whether a family member is 
providing services to the candidate’s campaign at fair market rates, a candidate 
should consider obtaining quotes from other service providers or otherwise 
researching rates charged by other service providers offering the same or similar 
services.11 It is also prudent for the candidate to obtain invoices or other records of 
the services rendered. This documentation likely enables a candidate to 
demonstrate compliance with the Campaign Reporting Act and the regulations 
promulgated thereunder: invoices tend to establish that a family member provided 
bona fide goods or services to the campaign, and quotes from other providers tend 
to establish that the campaign paid fair market value to a candidate’s family 
member for the goods or services provided. 

 
II. A candidate must report the expenditure of personal funds for 

campaign expenditures, and may be reimbursed for those expenditures 
if they are a loan to the campaign.  

 
 If a candidate expends personal funds on goods or services for the 
candidate’s campaign, the expenditure must be reported, either as a contribution or 
as a loan. If the expenditure is a loan, the candidate may be reimbursed for the 
expenditure so long as the campaign committee properly itemizes and reports the 
expenditures. Indeed, 1.10.13.25(A) NMAC requires candidates to report the use 
of personal funds for campaign expenditures: 

  

 
9 Black’s Law Dictionary, bona fide (11th ed. 2019) (defining “bona fide” to mean: “1. Made in 
good faith; without fraud or deceit. 2. Sincere; genuine”). 

10 1.10.13.25(B)(2) NMAC; see § 1-19-29.1(A)(1). 

11 See 11 C.F.R. § 100.52 (defining “usual and normal charge for any services” for purposes of 
in-kind contributions to “mean[] the hourly or piecework charge for the services at a 
commercially reasonable rate prevailing at the time the services were rendered”); cf. N.M. Att’y 
Gen. Adv. Ltr (Oct. 1, 2008) (concluding under the Gift Act, NMSA 1978, §§ 10-16B-1 to -5, 
that “the market value of a ticket to a charitable event is whatever the legislator would have 
otherwise paid to purchase the ticket”). 
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Candidates who use the candidate’s own personal funds 
for expenditures of the campaign committee must report 
the funds as either contributions to the campaign 
committee, which cannot be repaid to the candidate, or as 
loans to the campaign committee, which can be repaid 
from other campaign contributions received by the 
campaign committee.12  

 
The regulation specifically allows that “[a] candidate may also pay for 
expenditures of the campaign committee out of personal funds and obtain 
reimbursement from the campaign committee.”13 In which case, “the campaign 
committee must itemize the expenditures reimbursed and otherwise comply with 
the disclosure requirements of Section 1-19-31 NMSA 1978 including disclosure 
of the original payee.”14 
 

CONCLUSION 
 

 A candidate may pay a family member for services to the candidate’s 
campaign so long as the family member is providing bona fide services and does 
not charge in excess of market value for those services. Should a candidate make 
such payments from personal funds, the candidate must report the expenditures as 
either a contribution or a loan to the campaign committee as set forth in the 
Campaign Reporting Act and the Secretary of State’s regulations. 

 
 
SO ISSUED. 
 
HON. WILLIAM F. LANG, Chair 
JEFFREY L. BAKER, Commissioner 
STUART M. BLUESTONE, Commissioner 
HON. CELIA CASTILLO, Commissioner 
HON. DR. TERRY MCMILLAN, Commissioner 

 
12 1.10.13.25(A) NMAC (emphasis added); see also 1.10.13.20(F) NMAC (identifying assets 
constituting “personal funds of a candidate”). 

13 1.10.13.25(A) NMAC (emphasis added). 

14 Id. 
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RONALD SOLIMON, Commissioner 
DR. JUDY VILLANUEVA, Commissioner 
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