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QUESTION PRESENTED2 
 

May a legislator use campaign funds to pay for registration 
and travel to conferences and courses designed to make 
them a better legislator, including educational conferences 
and professional development courses? 

 

 
1 This is an official advisory opinion of the New Mexico State Ethics Commission. Unless 
amended or revoked, this opinion is binding on the Commission and its hearing officers in any 
subsequent Commission proceedings concerning a person who acted in good faith and in 
reasonable reliance on the advisory opinion. NMSA 1978, § 10-16G-8(C). 

2 The State Ethics Commission Act requires a request for an advisory opinion to set forth a 
“specific set of circumstances involving an ethics issue[.]” NMSA 1978, § 10-16G-8(A)(2) 
(2019). “When the Commission issues an advisory opinion, the opinion is tailored to the 
‘specific set’ of factual circumstances that the request identifies.” State Ethics Comm’n Adv. Op. 
No. 2020-01, at 1-2 (Feb. 7, 2020), available at 
https://nmonesource.com/nmos/secap/en/item/18163/index.do (quoting § 10-16G-8(A)(2)). For 
the purposes of issuing an advisory opinion, the Commission assumes the facts as articulated in a 
request for an advisory opinion as true and does not investigate their veracity. On May 2, 2023, 
the Commission received a request for an advisory opinion that detailed the issues as presented 
herein. See 1.8.1.9(B) NMAC. Commissioner Baker requested that the advisory letter be 
converted into a formal advisory opinion. See 1.8.1.9(B)(3) NMAC. See generally NMSA 1978, 
§ 10-16G-8(A)(1) (2019); 1.8.1.9(A)(1) NMAC. 

https://nmonesource.com/nmos/secap/en/item/18163/index.do


 

ANSWER 
 
 Yes, the Campaign Reporting Act3 allows for the expenditure of campaign 
funds by a legislator that are reasonably related to performing the duties of the 
office held, which may include training and travel expenditures. 
 

ANALYSIS 
 

The Campaign Reporting Act provides an exhaustive list of permissible uses 
of campaign funds, and expressly prohibits purchases made for personal use.4 
Included among the list of permitted uses of campaign account monies are 
“[e]xpenditures of legislators that are reasonably related to performing the duties of 
the office held, including mail, telephone and travel expenditures to service 
constituents, but excluding personal and legislative session living expenses. . . .”5 
The request asks whether campaign funds may be used to pay for registration and 
travel expenses to educational conferences and professional development courses 
“designed to make [the individual] a better legislator.” The Campaign Reporting 
Act permits such expenditures where the courses and associated travel for 
professional development are “reasonably related” to performing the legislator’s 
duties.6  

 
3 NMSA 1978, §§ 1-19-1 to -37 (1979, as amended through 2021). 

4 NMSA 1978, § 1-19-29.1(A)(1)–(7) (2009). See also Dann v. Ohio Elections Comm., 973 
N.E.2d 285 (Ohio Ct. App. 2012) (concluding the attorney general of Ohio violated campaign 
finance law by using excess campaign funds to install security cameras in his home, where 
statute only permits campaign funds for “legitimate and verifiable ordinary and necessary 
expenses incurred in connection with duties of public office” (citing Oh. ST § 3517.13(O)(2))). 

5 NMSA 1978, § 1-19-29.1(A)(2). 

6 The Campaign Reporting Act does not define “reasonably related,” but “[unless a word or 
phrase is defined in the statute or rule being construed, its meaning is determined by its context, 
the rules of grammar and common usage.” NMSA 1978, § 12-2A-2 (1997). See State v. Farish, 
2021-NMSC-030, ¶ 11, 499 P.3d 622 (explaining that in interpreting any statute, the primary 
goal of the Court must be to give effect to the intent of the Legislature, and in doing so first look 
to the ordinary and plain meaning unless a different intent is clearly indicated). See also State v. 
Adams, 2019-NMCA-043, ¶ 26, 447 P.3d 1142 aff’d, 2022-NMSC-008 (noting that when 
ascertaining the ordinary and plain meaning of a statutory term, Courts frequently will look to 
dictionary definitions). 



 

While the request does not detail the specifics about the courses the 
legislator wishes to attend, the request makes clear that the trainings are 
educational conferences and professional development courses intended to make 
the individual a “better legislator.” And courses designed towards improving the 
individual’s skills as a legislator to better serve constituents would be reasonably 
related to performing the duties of legislative office.7 The associated travel to those 
courses is also likely a permitted expenditure under Section 1-19-29.1(A)(2) so 
long as that travel is necessary for attendance at the courses.8 

In sum, Section 1-19-29.1(A) of the Campaign Reporting Act permits a 
candidate to expend campaign funds on expenses for attending courses or 
conferences that are reasonably related to a legislator’s legislative duties, but 
prohibits use of campaign funds for travel for personal reasons such as vacation or 
visiting family. Whether a given expenditure of campaign funds is or is not 
permitted under the Campaign Reporting Act turns on facts and context not 
presented in the request. An example of a permissible expenditure might be 
attendance and travel to the National Conference of State Legislatures, or trainings 
directly tied to the legislative committees on which the individual serves, such as a 
course on environmental legislation. If the purpose of a given course or conference 
is obviously related to legislative service, then expenditures of campaign funds to 
attend the course or conference would likely be a permissible expenditure under 
Section 1-19-29.1(A)(2).  

On the other hand, expenditures to attend a course or conference with only 
some tangential relation to the individual’s duties as a legislator may be more 
difficult to justify: for example, attending the Santa Fe International Literary 
Festival. So too expenditures in satisfaction of an obligation the legislator would 
have incurred even if the individual were not a member of the legislature, such as 
expenditures on a cruise to Alaska with their family, would likely not be 

 
7 Additionally, the analogous Federal Election Campaign Act (“FECA”), 52 U.S.C. §§ 30101–
30145 (1971 as amended through 2018), permits a candidate or individual to use contributions 
for “ordinary and necessary expenses incurred in connection with duties of the individual as a 
holder of Federal office.” 52 U.S.C. §30114(a). 

8 Regulations of the Federal Labor Standards Act (“FLSA”) generally require employers to 
compensate their employees for attendance at lectures, meetings, and training programs so long 
as the courses are directly related to the employee’s job. See 29 CFR § 785.27. 



 

permissible.9 Such an expenditure would be more difficult to justify as an 
expenditure reasonably related to the individual’s legislative service, since it would 
appear that the cruise trip is more in the nature of a family vacation, even if the 
cruise offers courses on talking to difficult people or office management.  

CONCLUSION 
 

The Campaign Reporting Act permits the use of excess campaign funds to 
be used for expenses reasonably related to the legislator’s elected office. Such 
expenses may include trainings and travel associated with attending trainings, but 
those courses must be reasonably related to the elected legislative office. 
“Reasonably related” requires some degree of meaningful connection between the 
training and the legislative office held, and the use of campaign funds cannot be 
used for personal use, which includes the use of campaign funds for personal 
travel, or travel associated with a training that is so broad or generalized it is not 
directly connected to the position of the legislative office held. 
  
SO ISSUED. 
 
HON. WILLIAM F. LANG, Chair 
JEFFREY L. BAKER, Commissioner 
STUART M. BLUESTONE, Commissioner 
HON. CELIA CASTILLO, Commissioner 
HON. DR. TERRY MCMILLAN, Commissioner 
RONALD SOLIMON, Commissioner 
DR. JUDY VILLANUEVA, Commissioner 
 

 
9 See 1.10.13.25(B)(2) NMAC (identifying a non-exhaustive list of items under New Mexico law 
that are considered to be per se personal use, including “a vacation”). The FECA imposes similar 
restrictions for use of campaign funds for personal use and provides a non-exhaustive list of 
examples of prohibited “conversion of campaign funds for personal use,” which similarly 
includes the use of campaign contributions for the purposes of “a vacation or other 
noncampaign-related trip.” 52 U.S.C. §30114(b)(2).  
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