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The Governmental Conduct Act and Outside Employment 

 
QUESTION PRESENTED2 

 
Does the Governmental Conduct Act prohibit an employee from having 
a second paying job? 

 
ANSWER 

 
The Governmental Conduct Act does not prohibit a public employee 
from having a second paying job so long as the employee discloses the 
job to the employee’s employer, the employee is not being paid for 

 
1 This is an official advisory opinion of the New Mexico State Ethics Commission. Unless 
amended or revoked, this opinion is binding on the Commission and its hearing officers in any 
subsequent Commission proceedings concerning a person who acted in good faith and in 
reasonable reliance on the advisory opinion. NMSA 1978, § 10-16G-8(C). 

2 The State Ethics Commission Act requires a request for an advisory opinion to set forth a 
“specific set of circumstances involving an ethics issue[.]” NMSA 1978, § 10-16G-8(A)(2) 
(2019). On April 7, 2025, the Commission received a request for an advisory opinion that 
detailed the issues as presented herein. Commissioner Bluestone requested that the advisory 
letter be converted into a formal advisory opinion. See 1.8.1.9(B)(3) NMAC. See generally 
NMSA 1978, § 10-16G-8(A)(1) (2019); 1.8.1.9(A)(1) NMAC. “When the Commission issues an 
advisory opinion, the opinion is tailored to the ‘specific set’ of factual circumstances that the 
request identifies.” State Ethics Comm’n Adv. Op. No. 2020-01, at 1-2 (Feb. 7, 2020), available 
at https://nmonesource.com/nmos/secap/en/item/18163/index.do (quoting § 10-16G-8(A)(2)). 
For the purposes of issuing an advisory opinion, the Commission assumes the facts as articulated 
in a request for an advisory opinion as true and does not investigate their veracity. This opinion 
is based on current law, and the conclusions reached herein could be affected by changes in the 
underlying law or factual circumstances presented. 

https://nmonesource.com/nmos/secap/en/item/18163/index.do
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work already performed as a public employee, and there is no conflict 
between the employee’s public employment and secondary 
employment such that the positions are otherwise incompatible. 
 

ANALYSIS 
 

As a general matter, the Governmental Conduct Act does not prohibit a state 
employee from accepting private employment in addition to their state 
employment.3 While the request does not elaborate on the details of proposed 
employment, despite this general principle, there may exist specific restrictions on 
certain employment offers and negotiations for employment. Under the 
Governmental Conduct, the only express restriction on dual employment is 
contained in Section 10-16-4.3, which provides “[i]t is unlawful for a state agency 
employee or local government agency employee who is participating directly or 
indirectly in the contracting process to become or to be, while such an employee, 
the employee of any person or business contracting with the governmental body by 
whom the employee is employed.”4 Similarly, Section 10-16-13.2 provides that a 
public “employee shall not accept from a person over whom the public . . . 
employee has regulatory authority an offer of employment . . . .”5 The 
Governmental Conduct Act also prohibits a public employee from “acquir[ing] a 
financial interest when the public . . . employee believes or should have reason to 
believe that the new financial interest will be directly affected by the officer’s or 
employee’s official act”;6 because “financial interest” includes “any employment 
or prospective employment for which negotiations have already begun[,]”7 this 

 
3 See State Ethics Comm’n Adv. Op. 2020-01 (Feb. 7, 2020) (available at 
https://nmonesource.com/nmos/secap/en/18163/1/document.do) (concluding that a state 
employee who receives a monthly salary from a political campaign committee does not 
necessarily violate the state’s ethics laws). See also NMSA 1978, § 10-6-3 (recognizing that, 
subject to limitation, state public officials and employees may “accept private employment for 
compensation”). 

4 NMSA 1978, § 10-16-4.3 (2011). 

5 NMSA 1978, § 10-16-13.2(D) (2011). 

6 NMSA 1978, § 10-16-4(C) (2011).  

7 NMSA 1978, § 10-16-2(F)(2) (2011). 

https://nmonesource.com/nmos/secap/en/18163/1/document.do
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section too would limit a public employee from seeking outside employment which 
would be “directly affected” by the employee’s official acts.  

 
Furthermore, a state employee may not receive compensation from a private 

employer in exchange for actions that the state employee undertakes as part of their 
public duties.8 Section 10-16-4.1 of the Governmental Conduct Act provides that  

 
No legislator, public officer or employee may request or 
receive an honorarium for a speech or a service rendered 
that relates to the performance of public duties. For the 
purposes of this section, ‘honorarium’ means payment of 
money, or any other thing of value in excess of one 
hundred dollars ($100), but does not include reasonable 
reimbursement for meals, lodging or actual travel 
expenses incurred in making the speech or rendering the 
service, or payment or compensation for services rendered 
in the normal course of a private business pursuit.9 

 
If a public employee were to receive a payment of money or any other thing of 
value in excess of one hundred dollars specifically for those services, the public 
employee would violate this provision of the Governmental Conduct Act. 

 
Other laws may contain additional restrictions on a state employee’s ability 

to accept secondary private employment, depending on the circumstances. For 
example, under NMSA 1978, Section 10-6-3, a public official or state employee 
may not accept private employment if the private position “physically interfere[s]” 
with the duties of the . . . public position during ordinary working hours[.]”10 For 

 
8 See NMSA 1978, § 10-16-4.1 (1993). 

9 § 10-16-4.1 (1993) (emphasis added). Cf also Article IV, § 27 (“No law shall be enacted giving 
any extra compensation to any public officer, servant, agent or contractor after services are 
rendered or contract made; nor shall the compensation of any officer be increased or diminished 
during his term of office, except as otherwise provided in this constitution.”); Article XX, § 9 
(“No officer of the state who receives a salary, shall accept or receive to his own use any 
compensation, fees, allowance or emoluments for or on account of his office, in any form 
whatever, except the salary provided by law.”). 

10 NMSA 1978, § 10-6-3 (1953). See also State Ethics Comm’n Adv. Op. 2025-03 (discussing 
whether a district legislative aide may simultaneously hold employment with another state 
agency).  
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attorneys serving as public officers or public employees, the Rules of Professional 
Conduct have additional restrictions regarding their acceptance of additional, non-
state employment.11 These laws do not provide an exhaustive list of restrictions 
that may affect a public employee’s ability to accept a second paying job, but 
rather highlight that while at a high level the Governmental Conduct Act does not 
generally restrict a public employee from accepting another job, specific 
circumstances and other laws may limit that ability. 
 

As a final note, the Governmental Conduct Act requires that public 
employees who take on outside employment “disclose in writing to the officer’s or 
employee’s respective office or employer all employment engaged in by the officer 
or employee other than the employment with or service to a state agency or local 
government agency.”12 
 

CONCLUSION 
 

While the Governmental Conduct Act generally does not prohibit a public 
employee from holding a second paying job, it may limit the kind of employment a 
public employee may seek or the official acts the public employee may take. 
Further, other restrictions may affect whether a public employee may accept 
certain outside employment. 
   
SO ISSUED. 
 
HON. WILLIAM F. LANG, Chair 
JEFFREY L. BAKER, Commissioner 
STUART M. BLUESTONE, Commissioner 
HON. CELIA CASTILLO, Commissioner 
HON. GARY L. CLINGMAN, Commissioner  
HON. DR. TERRY MCMILLAN, Commissioner 

 
11 See, e.g., Rule 16-111(C) NMRA (“Except as law may otherwise expressly permit, a lawyer 
having information that the lawyer knows is confidential government information about a person 
acquired when the lawyer was a public officer or employee may not represent a private client 
whose interests are adverse to that person in a matter in which the information could be used to 
the material disadvantage of that person.”); Rule 16-113(G) NMRA (requiring an attorney 
representing an organization to obtain consent from “an appropriate official” when also 
representing a director, officer, employee, member, shareholder or other constituent when the 
representation involves a potential conflict of interest). 

12 NMSA 1978, § 10-16-4.2 (2011). 
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DR. JUDY VILLANUEVA, Commissioner 
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